mindenmentes magazin
mindenmentes logo

Újévi fogadalom - Hogy áll a lendület?

Új év, új kezdet, új én... Ugye az új év elején mindenki letette a nagyesküt, hogy na, majd most; akkor most betartjuk az újévi fogadalmat, vagyis egészségesebben, de legalábbis rend(szer)esebben fogunk élni, urambocsá fogyókúrára adjuk a fejünket? Igen? No, és hol tart most nagy lendület? Bírjátok még szusszal, vagy már feladtátok? Pedig nem is hinnénk, de akár már az étrendünkben való, apróbb változások, no meg egy kis torna is sokat lendíthet a dolgon. Csak egyszer ha nem is az újév elején, de végre sikerüljön elhatározni magunkat...

Újévi fogadalom Hogy áll a lendület?

Fogyni pár kilót, kevesebb gyorséttermi kaját enni hogy csak néhány tételt soroljunk a legnépszerűbb újévi fogadalmakból. Ismerős, ugye? De a jószándék ide bizony édeskevés, elhatározás is kell. No, meg acélsodrony idegek!

És, Ti hogy álltok? Tegyétek a kezeteket a szívetekre, ne siessétek el a választ...

Általában az szokott gondot okozni, hogy sokan irrealisztikus elvárásokkal állnak neki az új évnek. Például, hogy ez az év aztán tényleg más lesz, mint az eddigiek; új életet kezdünk, és teljességgel új fogyókúrás módszerbe, étrendbe fogunk. No igen, csak éppen az a gond, hogy gyakorta a nagy szavaknál, az elhatározásoknál tovább nem igen jutunk. Már javában benne járunk a februárban, de még egy grammnyit sem fogytunk!

Mondjuk ki kerek-perec, az akaraterő bizony kemény dió. Hiszen arról szól, hogy sosem bicsaklik meg az önuralmunk; hogy önmegtartóztatást gyakorlunk és valljuk be, mindez egy cseppet sem hangzik valami szívderítően. Ráadásul, ha hirtelen és drasztikusan megvonunk bizonyos, nagyon is kellemes dolgot magunktól, az lehangoltsággal, s néha bizony depresszióval járhat, mely aztán könnyen habzsolásba torkollhat. Inkább próbáljunk meg a kellemes dolgokra összpontosítani. Sokkal jobban fogjuk magunkat érezni, például több lesz az energiánk, ha ezentúl több figyelmet fordítunk a rendszeres és egészséges táplálkozásra.

Ha a mindennapi, rutinszerűen űzött étkezésünkön akarunk változtatni, azt mindig kezdjük "kicsiben". Teljességgel mindegy, hogy mit mutat a naptár, csak kevés, de annál reálisabb, elérhetőbb célokat tűzzünk ki magunk elé, hisz hosszútávon nagyobb lesz önbizalmunk, elvégre tényleg tartani fogjuk magunkat hozzá.

Következzék most néhány tipp az egészséges életmódért, és persze táplálkozásért:

 • Soha ne hagyjuk ki a reggelit! Ez mindig ahhoz vezethet, hogy soron kívül elkezdünk nassolni és ráadásul még az anyagcserénk is lelassul. Kezdjük a napot növényi joghurttal és gyümölccsel vagy gluténmentes müzlivel és növényi tejjel.
 • Ha már itt tartunk, soha ne hagyjunk ki egy rendes étkezést se! Lehetőleg 5 óránként együnk. Ha ezt meghaladóan, vagyis túl sokáig várunk, energiát veszíthetünk, ráadásul annyira eléhezünk, hogy később akár túl is ehetjük magunkat. Inkább törekedjünk arra, hogy 2 főétkezés között (ebéd - vacsi) magunkhoz vegyünk pár egészséges falatkát / gluténmentes snack-et, növényi joghurtot vagy gyümölcsöt, így elkerülhető, hogy a délután folyamán kifosszuk a kajaautomatát, illetve, hogy mire este hazaérünk a munkából, akkor egyből nekiálljunk falatozni.
 • Minden nap iktassunk be legalább 30 percnyi testmozgást. Nem muszáj mindezt egyszerre lezavarnunk: ha tehetjük, sétáljunk pár buszmegállónyit hazafelé menet. Tegyük mindezt lehetőleg fürgén, így nem csak a fölös súlyt kezdhetjük el ledolgozni, de még a szív- és érrendszer keingésén is javíthatunk. Ráadásul még jobban is alszunk majd tőle.
Újévi fogadalom Hogy áll a lendület?
 • Igyunk kevesebb szénsavas és cukrozott üdítőitalt, mint például kóla, ún. gyümölcslevek. Egy-egy ilyen nagy üveg gyümölcsízű üdítőital akár 300 üres kalóriát is tartalmazhat. Szóval maradjunk inkább a víznél, esetleg cukormentes teánál, esetleg kávénál.
 • Törekedjünk arra, hogy naponta legalább 5 féle gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk. Gyümölcsvásárláskor inkább "szabad kézzel" válogassunk, mintsem megvegyünk egy zsák ilyet-vagy-olyat ugyanabból a fajtából. Bizony, az egyhangúság nagy úr: ha már a 3-4. napon is csak almát veszünk magunkhoz, már a látványától is rosszul leszünk. Inkább kicsit bolondítsuk meg más fajta almákkal, vagy egy körtével, esetleg egy kis banánnal. Így kevésbé lesz unalmas a dolog.
 • Mikor dolgozni megyünk, vigyünk magunkkal előre felvágott-hámozott gyümölcsöket és zöldségeket, hogy bármikor előkaphassuk őket, mikor ránk tör az éhség.
 • Tartsunk fagyasztott zöldségeket a mélyhűtőben. Könnyen és gyorsan elkészíthetők, ráadásul tele vannak tápanyagokkal. Vigyük magunkkal a munkába is gyors ebéd gyanánt, hisz mikróban könnyűszerrel felmelegíthetők. Dobjuk fel egy kis fűszerrel: bors, gyógy- és fűszernövények, citromlé, vörösboros- és balzsamecetes öntet - ami a csövön kifér. (A sóval azért csak csínján...)
 • A salátát szórjuk meg zabpehellyel, vagy ropogós, gluténmentes gabonafélével, így rost is kerül majd a szervezetünkbe. Mindez kellemes telít majd és mégsem leszünk éhesek.
 • Ha tészta ételekre füllene a fogunk, akkor abból is a gluténmentes verziót válasszuk. Tálaljuk zöldséggel és protein tartalmú ételekkel, például apró garnélarákkal, saját levében konzervált tonhallal, előfőzött csirkemellel. Ha így teszünk, akkor már eleve kevesebb tésztát fogunk elfogyasztani és mégis jól fogunk lakni.
Újévi fogadalom Hogy áll a lendület?

Amit még megtehetünk az egészségünkért:

 • Törekedjünk arra, hogy allergén-mentes, kalóriaszegény és csökkentett szénhidrát tartalmú ételeket együnk, így nemcsak egészségesebbek leszünk, de még a fölös kilóktól is megszabadulhatunk. Tapasztalni fogjuk, hogy a mentes-étrend szervezetünkre gyakorolt hatása már pár hét után jelentkezni fog. Köszönhetően a válogatott alapanyagoknak, az egész szervezetet terhelő, kezdődő, vagy már fennálló gyulladásos állapot egy idő után megszűnik és sokkal könnyedebbnek és élénkebbnek fogjuk érezni magunkat.

Talán az újévi fogadalom nem mindenki kedvenc műfaja, mégis az újév első hónapjaiban remek alapot szolgáltathat arra, hogy végre tegyünk valamit az egészségünkért és a jó közérzetünkért.

 • Mozogjunk egy kicsit többet! Keressünk olyan testmozgásos tevékenységeket, melyeket élvezettel csinálunk és végre jól érezzük magunkat a bőrünkben.
 • Alakítsunk ki egy rendszeres, kiegyensúlyozott, mégis változatos étrendet, mely számunkra a legmegfelelőbb.
 • Kerüljük a gyorséttermeket és az allergéneket, inkább a mentességeken alapuló, alacsonykalória tartalmú és/vagy szénhidrátszegény étkezést részesítsük előnybe, de akár a ketogén jellegű étkezést is kipróbálhatjuk.

Bármit is választunk, bárhogy is döntünk, a lényeg, hogy végre cselekedjünk. Hozzuk meg ezt a döntést. Nem az új évért. Magunkért.


Cikkünk az alábbi források felhasználásával készült:

webmd.com/diet/features/keep-those-new-years-eat-better-resolutions
fastcompany.com/90446292/how-to-eat-better-and-master-your-nutrition
health.clevelandclinic.org/the-surprising-truth-about-gluten-free-food-and-weight-loss
Ön termékeket helyezett a kosarába. Biztosan el kívánja hagyni az oldalt?

Megnézem a kosarat